Capsule.fm anmeldelse

“Welcome” sier en rolig stemme idet du logger deg på Capsule.fm. Uttalen er ikke plettfri, men langt bedre enn forventet av en kunstig stemme. “My name is Miranda” fortsetter hun. Telefonen ligger på bordet foran meg mens jeg lytter spent til fortsettelsen med øreplugger i. Plutselig åpner front-kameraet på telefonen seg og viser noe så uinteressant som taket i leiligheten. “Nice roof” sier Miranda. Jeg ler for meg selv og tenker “Herregud. Hvis vi kan gjøre dette i 2017, tenk hva vi kan gjøre om 20 år”.
Publisert: 21. juli 2017

Som medieviter og ung voksen er interessen for ny teknologi stor. Capsule.fm har definitivt banet seg vei opp til topplisten over mest fascinerende, men også mest urovekkende teknologi jeg har testet ut. Radio intelligens er, etter min mening, såpass sci-fi at det trigger en interesse  hos folk flest. Og dersom det ikke trigger en interesse så fanger det i det minste folks flest oppmerksomhet. Særlig hos skeptikere. Men selv om mange vil forholde seg skeptiske til nyvinninger som radio intelligens, er dette bare en av mange teknologiske utviklinger vi kan komme til å måtte forholde oss til i framtiden. Som en selverklært “early adopter/early majority” skal jeg derfor introdusere Capsule.fm til deg som har interessen, men som ikke nødvendigvis ønsker å teste ut appen selv. Eventuelt til alle “laggards” der ute som vil ha et innblikk i hva Capsule.fm er.

The good

Det finnes flere aspekter ved Capsule.fm som er lett å omfavne. Ved å gjøre appen smartere og gi den mer informasjon om deg selv og dine preferanser, er du sikret en bedre lytteropplevelse. Dette fremstår som appens sterkeste egenskap. Appen legger til rette for å tilfredsstille dine personlige preferanser hva enn de måtte være. Vi mennesker er vanedyr. Og som vanedyr velger vi ofte det som virker mest kjent og trygt. “Nei, jeg liker å prøve nye ting jeg” tenker du sikkert nå. Men la meg spørre, drikker du Coca Cola eller Pepsi Max? Sjansen for at du har et tydelig standpunkt på dette eller et lignende dilemma er stor. Man er aldri en Coca Cola óg en Pepsi Max person. Man er enten eller. “Men jeg drikker ikke brus” sier du. Så la meg spørre igjen, hva med musikken du lytter til? Du ser hvor jeg vil. “Like barn leker best” er ikke et ordtak dratt ut av ingenting og dette har også Capsule.fm skjønt.

Fordelen med Capsule.fm er at den baserer seg på algoritmer fra ditt eget handlingsmønster og foreslår innhold du trolig vil like. Dersom du helst lytter til indie rock er det nettopp dette du vil få. Skulle du mot all formodning ikke like sangen som er foreslått kan du enkelt gi beskjed om dette og dermed gjøre appen mer presis og kjent med dine preferanser. Eller som gründeren selv sier “gjøre appen smartere”.

"Personlig mener jeg at radio intelligens er en smule romantisert og at de ivrigste kanskje blendes av hva denne teknologien potensielt lover oss i framtiden."

- Christine Mæland

Appen gir deg ikke bare musikk, men leser også opp nyheter og oppdateringer fra dine sosiale medier for deg. Dette kan komme deg til gode dersom du for eksempel har en stygg uvane med å titte ned på mobilskjermen i trafikken. I tillegg kommer Miranda og enda en radiovert, Carl, med oppmuntrende kommentarer og komplimenter til deg på løpende bånd. Miranda og Carl fremstår nærmest som venner man har på øret til alle døgnes tider.

Men vanlig radio gir deg også musikk og nyheter, så hva er egentlig nytt? Hvorfor skal man velge Capsule.fm fremfor linær radio eller podcast? Det Capsule.fm tilbyr som ikke linær radio eller podcast gjør, er valgmulighetene. Muligheten til å “bla” i det redaksjonelle innholdet man ellers ikke vil inkluderes i. Det er klart at man i podcast kan spole frem og tilbake, men man kan ikke si “Nei, disse sangene liker jeg ikke, så spill meg noe annet”. Det kan man med Capsule.fm.

The bad

Når sant skal sies er det en fryd å oppleve Miranda og Carl for første gang, men som med mye annet krever det mer enn et øyeblikks forundring for å underholde et publikum over en lenger periode. Selv om stemmene er imponerende gode til å være kunstige, er det allikevel noe slitsomt å lytte til over lengre tid. Capsule.fm er dessverre ikke plettfri. Ikke enda. Man kan fremdeles høre at talen er kunstig. Personlig mener jeg at radio intelligens er en smule romantisert og at de ivrigste kanskje blendes av hva denne teknologien potensielt lover oss i framtiden. I framtiden er det sikkert topp, men inntil videre blir i hvert fall ikke Capsule.fm en del av min daglige rutine dessverre. Når og hvis skillet mellom ekte og kunstig tale ikke lenger kan spores skal jeg derimot gi det et nytt forsøk.

I tillegg til at radiovertenes stemmer ikke er plettfrie, har jeg også mine tvil om denne type teknologi kan erstatte radioprogrammer som baserer seg på underholdningsverdier og en slags “personlig nærhet” til sine lyttere. Populære podcaster som for eksempel Radioresepsjonen og Synnøve og Vanessas podcast er to gode eksempler hvor dette er dominerende. Begge podcastene har blitt svært populære og baserer seg på løs snakk blant venner i et studio. Dette skaper en slags nærhet mellom radiovertene og lyttere som trolig vil være vanskelig å skape ved hjelp av kunstig intelligens. Jeg tok en prat med podcast-spesialisten, Ragnhild Fjellro, som også delte dette synspunktet. I følge Fjellro er podcaster først og fremst noe sosialt.

Når vi hører en vennegjeng prate i et studio slik vi ofte gjør i podcaster, føler vi nærmest at vi tar del i samtalen og at det er noe sosialt ved det. Jeg har vanskeligheter for å tro at kunstig intelligens vil kunne gjøre det samme eller erstatte dette, sier hun.

Ikke bare vil denne sosiale delen ved radio være vanskelig å erstatte, men Fjellro påpeker også hvordan slike former for radio vil kunne bli et ekkokammer. Dersom man alltid får personrettet innhold vil man jo til slutt ikke bli introdusert for nye ting. Og hva skjer så med kringkastingen? Et hovedelement med kringkasting er jo at mennesker skal få med seg hva som skjer i verden og ikke nødvendigvis bare det hver enkelt synes er morsomst. Dette virker for meg som utfordringer Capsule.fm vil stå ovenfor i framtiden.

And the ugly

Som nevnt innledningsvis finnes det alltid skeptikere rundt nyvinninger som for eksempel radio intelligens. Og godt er nå det. For hva skjer egentlig når frontkameraet på telefonen din skrur seg på når du minst venter det og uten at du aktivt har skrudd den på selv?

Selv er jeg av den typen som tenker svært lite over de “mørke sidene” ved teknologien. Noen vil kanskje kalle det naivitet, jeg kaller det nysgjerrighet og åpenhet. Men, det betyr ikke nødvendigvis at jeg ikke ser hva disse mørke sidene eventuelt kan være og hva det innebærer. Til tross for min godtroende natur finner jeg akkurat biten med å inkludere mobilens kamera urovekkende. Dette handler om personvern. I ettertid sitter igjen med flere spørsmål rundt denne funksjonen. Kan noen se bildene når kameraet plutselig skrur seg på? Hvem kan eventuelt se de? Blir bildene lagret noe sted? Hva om telefonen skrur seg på når jeg er i dusjen og dette blir fanget av kamera? Alt dette er for meg ukjent. Ei heller kan jeg finne informasjon om det på nett.

Det kan diskuteres om denne biten av radio intelligens er etisk forsvarlig. Eventuelt kan man tenkte slik at brukeren selv godtar denne funksjonen idet han/hun lager en profil. Uansett hvordan man tenker på det vil det være et spørsmål om personvern. Slike diskusjoner tar jeg for meg ytterligere i denne saken (linke til saken).

Til syvende og sist vil jeg trekke fram at Capsule.fm absolutt er et interessant fenomen med mange gode egenskaper. Men i denne omgang holder ikke dette til at appen blir integrert i mine hverdagsrutiner dessverre. Er du av typen som liker å prøve nye ting vil det være å anbefale, men du er herved advart mot et selvstyrt front-kamera på mobilen.


Publisert: 21. juli 2017
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram