Lokanytt-prosjektet antar at i fremtiden vil lokale aviser trenge en ny infrastruktur for å presentere nyheter, arkivmateriale og reklame. Utfordringen er at avisene ikke etterlyser dette, og de vet heller ikke helt hvordan de skal skape det. Lokanytt-prosjektet identifiserer to svakheter i den lokale pressens struktur, og vil prøve å takle disse.
Den første svakheten er at virkelighetsreferansene til nyheter kan bli svekket av datasyn, syntetisk tale og andre kunstige, intelligensbaserte manipuleringsteknologier. Det er en vekst blant digitalt innhold som virker empatisk, realistisk og omsluttende uten åpenlyse tegn på om hvorvidt fortellingen er ekte eller fiksjon, troverdig eller falsk.
Etter hvert som medieteknologiene tillater manipulering i økende grad, er det et behov for å kontrollere kvaliteten og realismen i seriøs, tradisjonell journalistikk. Hovedutfordringen blir å skape levedyktige teknologier til lokaljournalistikk, og forsikre at de trygt overføres til AI-plattformer.
Den andre svakheten er at lokale medier trenger mer og mer hjelp utenfra for å holde tritt med den teknologiske utviklingen. Den typiske forretningsmodellen til lokale aviser har forblitt uendret i flere tiår, til tross for konkurranse fra gratis nyheter og digital reklame. Utviklingen i nærliggende felt gir derimot sterke indikasjoner på at før eller senere vil den teknologiske utviklingen påvirke lokale aviser direkte. I reklamebransjen, for eksempel, tar man store skritt mot personlig og kontekstuell reklame basert på AI, som bruker avanserte algoritmer for å nå hver enkelt målgruppe.
Lokanytt-prosjektets løsninger
Det Lokanytt-teamet i hovedsak vil skape, er en ny AI- og AR-drevet teknologi som presenterer redaksjonelt og kommersielt innhold til “lesere” ved å bruke smarttelefoner. Systemet skal utvikles gjennom en serie felteksperimenter spredt over fire år. Teamet vil gå i dialog med relevante lokale aviser om den nåværende og fremtidige nytten av en slik teknologisk tilnærming. Målet er å utvide eksisterende kunnskap og stimulere til fornyelse i lokaljournalistikken. På sikt vil Lokanytt involvere lokale aviser i den stegvise utviklingen av en AI-teknologi som kan kontrollere og delvis automatisere nyhetsproduksjonen i fremtiden; det man kan kalle en automatisert nyhetshjerne.
Brukerne skal bevege seg rundt med smarttelefoner, hodetelefoner og AR-briller, mens en AI-forteller guider innholdsutvalget og hvordan nyheter og reklame presenteres. Slik kan brukere oppleve lokalnyheter på en innlevende, omsluttende måte. Syntetisk tale vil benyttes til innhold som må produseres raskt, basert på algoritmer. Lydeffekter og musikk, både fra opptak og syntetisk produsert lyd, vil også brukes. Løst posisjonerte AR-fortellinger introduseres i det visuelle miljøet, og kan justeres av brukeren for å passe inn i de fysiske omgivelsene. Presist posisjonerte AR-fortellinger glir derimot mer sømløst inn i miljøet, og kan være delvis gjemt bak fysiske objekter.