Manglende forskning
Sande spurte informantene om det fantes forskning på endringer i nyhetsartikler, og fikk vite at det finnes lite av slik forskning. Dette er fordi det er metodisk vanskelig, grunnet de store mengdene manuelt arbeid det ville innebære.
«Nyhetsinspektør kan åpne en dør for ny forskning,» sa Sande.
Etter intervjuet vårt, satte Steffen Sande meg i kontakt med en av informantene sine. Bengt Morten Engan, førsteamanuensis og studieprogramansvarlig for bachelorprogrammet i journalistikk ved Nord Universitet, svarte på spørsmålene mine om Nyhetsinspektør via epostkorrespondanse.
Hva likte du ved Nyhetsinspektør?
Engan svarte at han liker at Nyhetsinspektør «gir gode (og etterlengta) muligheter for å finne og hente ned relevant forskningsmateriale fra nettet.»
Hva tror du Nyhetsinspektør kanskje kan brukes til?
«Tenker meg at den er anvendelig både mht. vitenskapelig forskning og journalistisk research», svarte Engan.
Hvordan var din opplevelse av brukertestene?
Engan kunne fortelle: «Syntes dette fungerte fint. Med litt veiledning fra Steffen var det fort gjort å få Chrome til å fungere slik den skulle.»
Nyhetsinspektør i undervisning
Når det gjelder andre mulige bruksområder for Nyhetsinspektør, sa Sande at han gjerne ville at det også skulle bli brukt i undervisning.
Ifølge Sande er det mest aktuelt å bruke Nyhetsinspektør innen forskning og undervisning, og ikke til privat eller kommersiell bruk, ettersom man faktisk bruker verktøyet til å hente inn data som er produsert og eid av nettaviser. Universiteter og høgskoler bør da kunne inngå en avtale med avisene; slik at avisene er klar over datainnsamlingen, og slik at dataene samles inn på lovlig vis.
En av Sandes informanter ga tilbakemelding om at de godt kunne tenke seg å bruke et verktøy som Nyhetsinspektør i undervisningen innen journalistikk, for å vise studenter hvordan saker kan endre seg. Dette kunne gjennomføres enten ved at studentene kunne få analysere skjermbilder av endringer som foreleseren delte ut, eller ved at studentene fikk prøve Nyhetsinspektør selv.
Masterstudenten som Sande intervjuet, mente for eksempel at det kunne være interessant å se på hvordan en nyhetssak ofte vinkles likt både tidlig og senere i skriveprosessen, selv om man har tilgang til mer informasjon etter hvert som saken oppdateres.
Jeg nevnte for Sande at verktøyet muligens også kunne være nyttig innenfor medievitenskapen, for eksempel i fag som tar for seg retorikk og/eller journalistikk. Et mer spesifikt eksempel jeg kan gi her, er det populære UiB-emnet Strategisk kommunikasjon (MEVI304), ledet av emneansvarlig Jens E. Kjeldsen, professor i retorikk og visuell kommunikasjon.
Når det er store, sensitive politiske saker i media, kunne det for eksempel ha vært interessant å la studentene få teste ut Nyhetsinspektør for å overvåke nyhetsartikler og se om eller hvordan man endrer retorikken i en sak.
"[Nyhetsinspektør] er anvendelig både mht. vitenskapelig forskning og journalistisk research."
- Bengt Morten Engan
Videreutvikling av prototypen
Per dags dato går Nyhetsinspektør for det meste på norsk, og har støtte for åtte norske nyhetssider: Dagbladet, VG, BA, DN, NRK, Aftenposten, BT og Resett. Nyhetsinspektør fungerer nå best for Dagbladet. Derfor brukte Sande Dagbladet i alle testene sine. Her trengs det utbedringer, slik at Nyhetsinspektør fungerer bra for alle avisene.
Når Nyhetsinspektør analyserer tekster i aviser for å finne endringer, skal den holde seg unna reklametekster, og kun sjekke avisartiklene. Den gjør som oftest det, men ikke alltid. Denne og andre funksjoner er heller ikke helt ferdig perfeksjonert, forklarte Sande.
Sande nevnte også en potensiell funksjon som han diskuterte med informantene sine. Dette var muligheten for å kunne bruke verktøyet til å spore hvor en nyhetssak oppstår og hvordan den blir spredt på nettet. Sande prøvde å begynne å implementere denne funksjonen i Nyhetsinspektør, men den består nå kun av en ganske primitiv algoritme som sammenligner ord i overskrifter for å sjekke om det er samme nyhetssak. Funksjonen trenger å videreutvikles for å bli mer pålitelig.
«Det må være pålitelig data og det må være riktig data, ellers er det ikke nødvendig i forskning i det hele tatt,» sa Sande.
Nyhetsinspektør registrerer alle typer endringer, helt ned til den minste komma- eller stavefeil. Jeg spurte Sande om det er mulig for brukeren å endre innstillingene, slik at man selv kan bestemme eller avgrense hvilke typer endringer som skal søkes etter. Sande sa at han har vurdert en slik funksjon, og at informantene etterspurte det, men at funksjonen ikke er implementert i den nåværende prototypen. Det samme gjelder muligheten for å be Nyhetsinspektør om å samle inn data oftere enn hvert tjuende minutt.
«Dette er noe en annen student kan gå videre med, hvis det er ønskelig,» foreslo Sande. Steffen Sande har nå begynt i ny jobb som IT-konsulent ved Bekk Consulting AS i Oslo. Han har derfor ikke anledning til å fortsette å utvikle Nyhetsinspektør-prosjektet.
Steffen Sande leverte mastergradsoppgaven om nettlesertillegget Nyhetsinspektør onsdag 11. september 2019.
Sande forsvarte sin mastergradsoppgave onsdag 25. september 2019.
Prosjektet er gjennomført på et felles masterprogram i programutvikling ved Universitetet i Bergen og Høgskolen på Vestlandet. Hovedveiledere har vært Harald Soleim, Atle Geitung og Daniel Patel ved Høgskolen på Vestlandet, mens biveileder har vært Lars Nyre ved Universitetet i Bergen. TekLab har støttet prosjektet økonomisk.