ARK - Animal welfare made easy

Akvariet i Bergen differensierer seg fra andre akvarier ved å ha et større fokus på læring og formidling enn show. Slike formidlingsøkter skjer som regel mellom en ansatt på Akvariet og en eller flere besøkende. Realiteten er likevel at de ansatte ikke har like mye tid til formidling som de kunne ønske. En måte å løse denne utfordringen på er å effektivisere arbeidsprosessene og logistikk hos Akvariet, slik at de får mer tid til det som er viktig for dem; kunnskapsformidling og sikker dyrevelferd.
Skjermbilde fra prosjektrapporten. Lenke på slutten av artikkelen.
Publisert: 8. desember 2023

Enklere arbeidshverdag, og sikker dyrevelferd!

ARK effektiviserer arbeidsdagen til de ansatte og sikrer dyrenes velferd. For å kunne fungere på en aktiv arbeidsplass er ARK designet for iPad. Prototypens hovedelementer er:

  • Registrering og historikk av foring, medisinering, trening og vekt
  • Oversikt over daglige og ukentlige gjøremål
  • Videreformidling av beskjeder
  • Oversikt over dyr på avdelings-, arts- og individnivå.

ARK gir de ansatte en smidigere arbeidsflyt og mer tid til å fokusere på andre viktige oppgaver, som bidrar til en bedre opplevelse for både dyr og mennesker. Systemet er også fleksibelt og kan tilpasses til hver kunde slik at hver bruker kan optimalisere sin brukeropplevelse.

Samarbeid med Akvariet

ARK er designet og utviklet av Helena Graver Arvidsson, Kaja Qvigstad Eek, Mari Elise Bøe, Martin Lund og Anna Solvoll Saugestad. Prosjektet har vært i samarbeid med Akvariet i Bergen, som en del av det avsluttende kurset MIX250 i bachelor i Medie- og Interaksjonsdesign, våren 2023 ved Universitetet i Bergen. Les mer om kullets Studentdemo og utdelingen av MVP-prisen på Media City Bergen.

Vant MVP-prisen 2023

Avgangsstudentene på bachelor i Medie- og interaksjonsdesign ved UiB pitchet og demonstrerte sine bachelorprosjekter den 10. mai foran et ekspertpanel og et folkerikt publikum. MVP står for "minimum viable product" og prisen gis til den prototypen som har størst potensial for å bli et ekte produkt for Akvariet. I år var det publikum som stemte, og ARK stakk av med prisen! Les mer om prisen.

Første møte med ARK

Forsiden inneholder ARK sine viktigste funksjoner og mange muligheter slik at det blir færrest mulig klikk for å få gjort det man skal. Brukeren kan enkelt se progresjon på hver arbeidsoppgave ved hjelp av tall, figurer og farger. Under brukertestene oppdaget gruppen at det var mest hensiktsmessig for de ansatte at individene ble organisert etter dyreart og ikke habitat. Viktig informasjon som avvik, presenteres under «Siste nytt».

Skjembilde av ARK sitt dashboard.

Dyrevelferd, på individnivå

Under innsiktsarbeidet oppdaget gruppen at det ikke fantes noen gode systemer på historikk;

"Jeg har alltid ønsket meg historikk på dyr"

I ARK finner man oversikt over særtrekk, spisevaner, samt fullstendig historikk over tidligere registreringer for det gjeldende individet. Sentrale registreringsoppgaver er lett tilgjengelige øverst på siden.

 

Gjøremål

ARK fremstiller dagens gjøremål automatisk. Under innsiktsarbeidet kom det frem at de ansatte ikke alltid hadde oversikt over fullførte og gjenstående gjøremål.

Ha oversikt på art- og individnivå.

Beskjeder

Gjennom intervjuer fremkom det at de ansatte gjerne jobber på flere avdelinger enn én, og dermed kan det hensiktsmessig å kunne se beskjeder fra andre avdelinger enn den brukeren er tilknyttet.

Les mer om Ark

Les mer om prototypen på ARK sin prototypespesifikasjon.


Publisert: 8. desember 2023
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram