Data-SKUP for første gang

Kanskje er du som meg og har stor interesse for datajournalistikk, men er ikke helt sikker på hva du har å forvente fra Data-SKUP. Her er min erfaring fra høsten 2021.
Jeg kom litt sent til hurtigforedragene på slutten av dagen og måtte sitte midt i gangen bakerst i salen. Sikkert beste stedet for et bilde uansett. Her forteller Martin Gundersen fra NRKbeta om innsyn.
Publisert: 23. oktober 2021

Halvvåken og 70 minutter tidligere enn det jeg trenger møter jeg i det så langt nesten tomme konferansebygget til OsloMet for Data-SKUP 2021. Dette er konsekvensen av at jeg er en førstereisgutt på SKUP og ikke helt har skjønt at jeg ikke trenger å møte før foredragene er i gang.

Gradvis møter flere og flere opp. Jeg sitter litt anonymt i ett av hjørnene og fomler med en oppgave på PCen. Men som tiden går blir jeg utålmodig og begynner å trippe nervøst rundt.

Rundt meg står nå gode etablerte journalister og snakker om saker de har skrevet og hvilke foredrag de skal på eller holde selv. Jeg prøver mitt beste for å ikke se helt out-of-place ut, jeg er student og jobber ikke som journalist for øyeblikket. Det går sånn halvveis. Det er heller ingen redning å sette seg tilbake i hjørnet. Stolen jeg satt på ble okkupert nesten før jeg hadde reist meg opp fra den. Etter hvert er en gammel kollega fra da jeg hadde journalistisk praksis som student redningen.

Jeg hadde dagens plan noe klar allerede da jeg møtte opp. Dagen er full av foredrag, og jeg har begrenset tid. I hodet mitt har jeg spilt informasjonsbingo. Hvilken kombinasjon av foredrag vil gjøre meg til en datajournalist-ekspert fortest mulig?

Hvis noen er interessert i hele planen så kan dere se den her.

Dagens første foredrag for min del handlet om hvilke verktøy som synliggjør seg i metoderapporter til SKUP.

Jeg bestemte meg at i første halvdel av dagen skulle jeg på:

Yes, verktøy! Det er gøy. Vi diskuterte metoderapporter og de forskjellige kompleksitetsnivåene man jobber i som gravejournalist. Fra enkelt Excel og søkearbeid, til mer komplisert programmering. Et take-away fra dette foredraget er at man ikke trenger å være data-ekspert for å drive god datajournalistikk. Faen, tenker jeg. Hva er det jeg driver med da? Foredraget var spennende, men jeg satt igjen med få faktisk verktøy.

Så til Forsvaret og cybersikkerhet. Foredraget ga noe innsikt i forskjellige trusler og aktører innen datasikkerhet-feltet, men led noe av at foredragsholder var litt for flink til å holde tilbake informasjon. «Practice what you preach», er det ikke det man sier? Et godt take-away er at ingen datasystemer er 100 prosent sikre.

Spennende og godt foredrag. Foredragsholder hadde til og med laget det selv, uten hjelp fra roboter. Kan ikke si det samme om nyhetssakene hans. Hvis noen er interessert å se gode eksempler på bruk av algoritmer til å skrive nyhetssaker basert på data er MÅÅÅL! fra Stavanger Aftenblad et flott sted å starte. Vær obs på at det meste er bak betalingsmur.

Mats Haugland forteller om Aftenbladets satsning på breddefotball i Rogaland.

Andre del av dagen. Hva er egentlig kunstig intelligens?

Men, første del av dagen var bare oppvarming. Nå skulle jeg virkelig få utfordre meg selv. Jeg skulle på tre timers AI (Kunstig intelligens) workshop som passet best for "deltagere med betydelig datakompetanse."

Er det meg? Spurte jeg meg selv, litt redd for at mine tre år med selvlæring om programmering ikke ville holde mål. Jeg satt meg ned, klar til å få noe skikkelig hands on-arbeid med AI.

Gustavo Mello fra OsloMet Artificial Intelligence Lab forteller her om hvordan kart kan være en god metafor for hvordan AI fungerer. På et kart kan vi lære masse informasjon, selv om vi mangler detaljer. Kartet viser nemlig bare det som er nyttig for oss til å forstå terrenget. Når man skal bruke AI handler det lignende om å finne ut av hvilken informasjon som vil være nyttig å trene AIen med, og hva som bare er unødvendige detaljer.

Laptopen min var oppe, datamusen var tatt frem og Sublime Text og Python sto klart på skjermen før første foredrag. Jeg så litt nervøst rundt meg, redd for at folk skulle merke at jeg satt med et tomt tekstdokument.

Men, til et lettet sukk fra store deler av foredragsrommet, og stille skuffelse fra meg, fikk vi beskjed om at vi ikke skulle programmere selv i dag. Faen, tenkte jeg. Kanskje jeg burde ha gått på Kom i gang med innsyn istedenfor.

Dette har jeg plukket ut fra foredraget. Memet beskriver hvordan vi kan ha forskjellige typer feil når vi skal teste nøyaktigheten av prediksjoner vi gjør om data.

Men workshopen var spennende likevel, og teamet fra OsloMet Artificial Intelligence Lab var kjempeflinke til å introdusere kunstig intelligens. De startet litt med tanken bak AI, historien så langt, for så å gradvis bevege seg videre. Vi lærte skillet mellom supervised og unsupervised learning, og hvordan de forskjellige metodene kan brukes. Videre fikk vi se enkle eksempler på hvordan regresjon kan brukes til å lage enkel AI. Vi utforsket også et datasett sammen, og vi fikk stilt spørsmål underveis.

Her har jeg plukket ut litt av koden vi gikk gjennom i laben. Jeg har gjemt noe av informasjonen ettersom datasettet ikke skal publiseres. Bare ta kontakt om du ønsker hele koden, så skal jeg høre om det er mulig å fikse.

Jeg vil sterkt anbefale dette kurset til alle som vil begynne å forstå hvordan man kan programmere AI og hvordan det fungerer. Det var også nyttig for meg å få en oppvekking på noen konsepter som jeg hadde vært borte i fra før. Jeg må innrømme at jeg nok lærte litt jeg også.

Så hva synes jeg om Data-skup?

Jeg likte veldig godt å være på Data-SKUP og jeg angrer kun på at jeg ikke kunne få med meg enda mer av innholdet. Samtidig tror jeg ikke at det viktigste med konferansen er å få med seg alt. Jeg tror Data-SKUP er viktig fordi det er viktig at vi i det hele tatt har disse diskusjonene. Jeg tror det også er svært viktig at unge journalister og studenter er med og engasjerer seg i datajournalistikk og Data-SKUP fremover. Det er nok å møte opp.

Vitenskapelig assistent

Jeg har fått midler til å dra på Data-SKUP fra RAM-prosjektet Automatiske nyheter. Jeg er vitenskapelig assistent ved TekLab UiS, og er med å forske på kunstig intelligens (AI) sin rolle i journalistikken i dag. Jeg har også en bachelor i journalistikk og interesserer meg sterkt for datajournalistikk spesielt. Nå tar jeg en master i Samfunnssikkerhet og jobber deltid for UiS og UiB.


Publisert: 23. oktober 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram