En reise, en faktasjekker og et allmøte

En torsdag morgen i april startet reisen med bybanen til Flesland. Vi er en gruppe med studenter på kurset MIX250 ved Universitetet i Bergen. Dette er det avsluttende kurset på medie- og interaksjonsdesign, og vi er i full gang med vårt hovedprosjekt.
Til venstre vår kontaktperson i Nagra Kristin Vatland. Gruppen består av Sigrid Bakås, Yara Mathisen, Vendel Eikemo, Kristin Forsberg Dahle og Susanne Ryland.
Publisert: 6. juni 2022

Tekst og alle foto er ved studentgruppen.

Vi har hatt gleden av å samarbeide med selskapet Nagra Kudelski om å lage en prototype på et nytt mediesystem. Nagra er en global leder innen blant annet digital sikkerhet og andre digitale tjenester, inkludert mediedrift.

Utfordringen fra Nagra

Ved semesterstart fikk vi en utfordring som handler om at dagens forbrukere gjerne uvitende aksepterer og deler nyheter, videoer og artikler som ikke nødvendigvis er sanne. Med andre ord blir de offer for feilinformasjon. Kunne vi bidra med å skape en brukervennlig og ikke minst estetisk pen løsning som kan hjelpe forbrukere å oppdage feilinformasjon? Vi tok utfordringen!

Vi har hatt et strålende samarbeid med Nagra denne våren, og vi utførte intervjuer, spørreundersøkelser og Sprint-workshoper for å finne en god løsning på utfordringen. Alt dette ledet oss frem til løsningen, som ble en prototype på en nettleser-utvidelse kalt Checkmate.

Hva er Checkmate?

Checkmate er vårt forslag til et faktasjekker grensesnitt. Prototypen informerer brukere om falsk informasjon ved å markere nyhetsartikler, bilder og videoer direkte fra nettleseren. I tillegg gir Checkmate mer informasjon om hvilke deler av informasjonen som er falsk, lenker til validerte nettsider for riktig informasjon og en advarselmelding som påminner brukeren om falsk informasjon ved delig på sosiale medier.

Checkmate illustrert med utvalgte elementer fra prototypen.

Denne utvidelsen hjelper brukere å oppdage om innhold på nett er falsk eller tuklet med. Til vår store glede ble denne utvidelsen godt mottatt både hos folkene som var med på brukertester og også av Nagra.

Invitasjon til Oslo

Nagra var storfornøyde med samarbeidet og ville at vi skulle presentere prototypen for dem. Vi hadde først et par digitale presentasjoner, men ble så spurt om vi ville komme til hovedkontoret deres i Oslo for å presentere prosjektet også fysisk for dem.

Det hadde vi selvfølgelig kjempelyst til, så da var det bare til å vende snuten mot Oslo! TekLab betalte reise og opphold for hele gruppen med midler fra tiltaket TekLab Bedrift.

Så nå som alt dette er forklart, kan vi vende tilbake til den viktige turen. Vi hadde nå ankommet Oslo, og sto spente utenfor bygget hvor Nagra holdt til. Det ligger i Storgata midt i Oslo sentrum.

Vi er klar!

Spenningen var stor! Vi hadde ingen anelse om hvordan det så ut der inne, hvor mange som skulle høre på presentasjonen, og hvordan det kom til å gå.

Her står vi utenfor Nagras kontor og venter i spenning på Kristin. Fra venstre: Susanne, Kristin, Vendel, Yara og Sigrid.

Vi ble hentet av Kristin Vatland, vår kontaktperson i Nagra. Etter å kun ha sett henne digitalt de siste månedene, var det veldig gøy å få møte henne på ekte. Gruppen fikk en liten omvisning i Nagras lokaler, og her møtte vi også på noen av de personen vi hadde hatt kontakt med gjennom prosjektet.

Etter en nøye omvisning og mange trappetrinn, var det klart for den store presentasjonen. Denne skulle foregå på Nagra sitt allmøte, og til vår store glede var det maks tjue stoler satt frem. Resten av møtedeltakerne var på Teams, og det synes vi var helt greit.

Positive tilbakemeldinger

Da det ble vår tur å presentere, var vi veldig klare, og kjørte på! Alle fem i gruppen hadde øvd på sine deler, og de ble presentert som bare det. Tilbakemeldingene var veldig positive. En dame som nettopp hadde begynt i Nagra meddelte at hun gjerne skulle tatt i bruk Checkmate med én gang om det hadde vært mulig!

Etter presentasjonen fikk vi snakket litt mer med Kristin om samarbeidet vårt. Hun synes det hadde vært veldig gøy, og elsket resultatet av å ta med studenter på et slikt prosjekt.

Et sånt samarbeid hadde ikke bare fordeler for oss, men også for henne som mentor, en rolle hun tok veldig seriøst. Både Nagra og vi fikk noe ut av dette som vi kunne ta med oss videre.

Her presenterte vi Checkmate på Nagra sitt allmøte.

Sprint er en god utviklingsmetode

Da vi begynte å snakke om sprintene vi hadde hatt, lyste Kristin opp. Dette er et konsept hun elsker fordi det driver ting fremover.

- Avgjørelser må bli tatt, og det er ikke tid til å henge seg opp i småting. Jeg liker det også godt fordi alle deltakerne i sprinten har noe å si, og alle får komme med sine meninger og delta på lik linje.

Gruppen var veldig enig i det Kristin sa, for det har jo faktisk vært et supert samarbeid med Nagra hvor alle har vært med på prosessen.

Oss og Kristin i god samtale om prosjektet.

Vi er superfornøyd!

Med ett var besøket vårt hos Nagra over. Vi vinket farvel til Kristin, og gikk på rekke og rad ned den lange trappen. Vi sprang nesten gjennom sikkerhetslukene til bygget for de var så skumle, det føltes som de kunne lukke seg når som helst.

Så sto vi ute på gaten igjen, i den vårlige Oslo-luften. Det var en veldig fin opplevelse, og ikke like skummelt som vi så for oss på forhånd. Alle var superfornøyd med egen innsats, og vi følte oss veldig takknemlig for å ha hatt en så god samarbeidspartner som Nagra.


Publisert: 6. juni 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram