– Kunstig intelligens tar seg av ansiktsgjenkjenningen, og finner altså ansikter i bilder. Videre er det en serie ulike teknologier som modifiserer ansikter ved hjelp av andre ansikter, forteller Joar Midtun.
Han er ferdig utdannet masterstudent i informasjonsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Sammen med Lars Nyre, Simen Karlsen og Bjørnar Tessem har Midtun vært med på å utvikle prototypen.
Gruppen har forsøkt å skape et verktøy som kan utfordre hvordan journalister tenker angående visuell manipulasjon av ansikter.
Responsible research and innovation
Prosopo er et delprosjekt innen VisMedia ved Universitetet i Bergen. VisMedia har som mål å utforske de visuelle mediene ut i fra et “responsible research and innovation”-perspektiv (RRI-perspektiv), eller det som kalles “ansvarlig” forskning
Det finnes en rekke kriterier for hva som faller inn under denne typen forskning. Blant annet forventes det at forskningen har en god dialog med andre samfunnsinteresser, for eksempel journalistikk, og tar sjansen på å blande de vitenskapelige metodene sammen med innspillene fra samfunnet.
Professor Lars Nyre er leder for delprosjektet Prosopo. Han har forståelse for at man kan stille spørsmål med hva som er det ansvarlige aspektet ved Prosopo, og at forsøket på å bryte pressens etiske normer kan virke uforsvarlig.
Han forteller at sosiale medier som Snapchat allerede bruker verktøy basert på kunstig intelligens for å forvrenge ansikter, og at andre sosiale medier også er i ferd med å ta i bruk visuelle manipulasjonsverktøy.
– Prosopo tar disse teknologiene på største alvor, og utforsker om de kan brukes til beste for journalistikken. Så langt har vi testet en teknologi for anonymisering av ansikter, som vi tenker kan brukes i kriminalsaker, forteller han.
– Det ville vært en fordel om journalistikken kan kommunisere ved hjelp av disse nye verktøyene, på en måte som ikke er etisk uholdbar. Men det ville nok kreve en endring i tankesettet til journalistene, og en revisjon av den nåværende Vær Varsom-plakaten, fortsetter Nyre.
Midtun fremhever i likhet med Nyre at teknologien som brukes ikke er ny.
– Det er verdt å nevne at applikasjonen ikke er banebrytende i seg selv, denne teknologien eksisterer allerede, men det er satt sammen på en ny måte og brukt i et nytt domene, sier han.