Jørny - Skreddersydd bærekraftig turisme

Turister i Stryn velger ofte de mest kjente attraksjonene og aktiviteter å gjøre i området, noe som gjør at mer ukjente destinasjoner ofte blir oversett og de kjente stedene blir overbrukt. Løsningen? Møt Jørny!
Publisert: 12. januar 2024

I løpet av semesteret har appen Jørny blitt utviklet som et praktisk verktøy for turister. Målet er ikke bare å gjøre turismen enklere og bedre, men også å være et skritt mot en mer bærekraftig og ansvarlig form for turisme. Den skreddersydde appen, inspirert av dating-apper og Pinterest, bidrar til å veilede besøkende bort fra overbelastede områder og etablerer en positiv sammenheng mellom turisme og bærekraft.

Prototypen ble laget i samarbeid med TekLab, Visit Nordfjord og Factiverse og var en del av MPRO212-kurset (Medieinnovasjon - nye fortellerformer) i høst 2023 ved Høgskulen i Volda. Utviklingen av Jørny ble gjennomført av Ida Kippersund Bringslid, Preben Nedreberg Holmøy, Jenny Bæra Johannessen, Sander Garvik Kurseth og June Marita Kjærstad Sperre.

Bærekraftig på flere måter

Researcharbeidet som gruppen gjorde i appen var hovedsakelig gjennom å spørre lokale hva som var nødvending. Studentene fikk erfare hva som trengst for å få en bedre turopplevelse, og hva som kunne regnes som bærekraftige alternativ i Stryn kommune. Her kom de fram til ulike problemer, som at mye av de store aktørene som Skyliften og de mest kjente turene fikk mye trøkk. Noe som ledet til en ujevn pengefordeling, og en ujevn slitasje av aktivitetene.

Ulike turer som de så på som bærekraftige,  slet for eksempelmye med slitasje og erosjon, noe som førte til at det som en gang var en tynn liten sti, ble til en to meter bre gjørme veg. Økonomisk fordeling gjor det også mindre bærekraftig og oppmuntret store aktører til å drive rovdrift, mens de mindre kjente plassene hadde mindre pågang.

 

Det er derfor studentene skapet Jørny, en app der du blir spurt om turistpreferansene dine, slik at den kan vise frem og foreslå de mest aktuelle og interessante reisemålene og aktivitetene for deg. Ved å gjøre dette får de mindre kjente turiststedene mer relevans og turistinnsatsene blir spredt over regionen. Jørny skaper et mer bærekraftig miljø på flere måter.

Teamet fokuserte mye på brukervennlighet og design. De brukte lyse farger som gir et naturlig utseende til appen. Målet var å foreslå miljøvennlige alternativer for turister på en brukervennlig og enkel måte. Utforsk appen her.

 

 


Publisert: 12. januar 2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram