Studenter i kurset Datajournalistikk har utviklet prototyper i samarbeid med NTB. Les mer om faget og prototypene!
Studentene presenterer sin prototype av en oppdatert domstol.no. Foto: Helene Høylandskjær
Helene Høylandskjær
Tekst/foto
Julia Hellem Brandt
Tekst
Publisert: 30. desember 2022
Prototyper for datajournalistikk
Kurset JOU204 Datajournalistikk gir studentene en grunnleggende forståelse av data som journalistisk verktøy, både i metode for i formidling. Kursansvarlig for dette semesteret var Carl-Gustav Linden, professor ved institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen. I løpet av kurset får studentene en introduksjon av ulike perspektiver innenfor datajournalistikk. Videre skal studentene jobbe med å innhente data og å bygge opp databaser gjennom koding, hvor NTB har bistått med data. På slutten av semesteret presenterte de prototypene for sine medstudenter, kursleder og en jury.
Samarbeid med NTB
Foto: NTB.no
Denne høsten har studentene samarbeidet med NTB som er et uavhengig, norsk nyhetsbyrå som både produserer og leverer nyheter, visuelt innhold, kommunikasjonstjenester, teknologi og underholdning. Med rundt 400 millioner bilder, videoer og nyhetsgrafikker er NTB Nordens største bildebyrå. Videre er NTB i front når det kommer til innovativ teknologiutvikling for mediemarkedet, som for eksempel robotjournalistikk!
For NTB har det vært viktig å formidle hvordan et nyhetsbyrå fungerer og hvilken plass det har som støttespiller i medielandskapet. Underveis i samarbeidet så dette ut til å ha gått rett hjem hos studentene.
- I tillegg har det vært veldig gøy! Vi er imponert over hvordan studentene har klart å spisse og løfte de opprinnelige ideene sine i prototypene. Og hvordan de superkjapt tar i bruk og lærer seg tildels kompliserte verktøy, mister man jo bare pusten av, sier Kåre Henriksen, utviklingsredaktør i NTB.
Presentasjon av prototypen Nyhetskompasset. Foto: Helene Høylandskjær.
Fire prototyper for automatisert journalistikk I løpet av høsten har studentene utviklet fire prototyper for automatisert journalistikk. Disse er Vær-Roboten, Nyhetskompasset, ForballStats og Domstol.no.
Vær-Roboten Med Vær-Roboten vil saker om vær kunne bli skrevet automatisk ut fra en mal, noe som letter på arbeidet til journalistene. Vær-Roboten hjelper redaksjonene med å raskere finne og presentere nyheter om vær til sine lesere.
Gruppen består av Julie Synnøve Thorsen, Vilde Roald, Trym Sandven og Katarina Riquelme Pettersen. Ler ser om prototypen HER!
Nyhetskompasset Nyhetskompasset er en veiviser for bredere journalistikk, og kan hjelpe å løfte frem andre bydeler i mediedekningen. Med denne prototypen kan journalister følge med på hvor mange saker som skrives i bydeler, kommuner og andre geografiske avgrensninger, og få tilgang til å se ulike typer informasjon om sakenes omfang, alt samlet på ett sted!
Gruppen består av Ida Sofie Lønning, Håkon Lystad, Olof Lundgren og Hannah Emilie Bøhtun. Ler ser om prototypen HER!
FotballStats FotballStats gjør det mulig å enkelt sammenligne statistikk på fotballspillere, og analysere data i en F-base. Her skal man tilgjengeliggjøre statistikk om fotball, og gjøre det enklere å sammenligne tall på en visuelt fremhevet måte.
Gruppen består av Jacob Emil Tornes, Dositej Rarogijevic-Vukovic og Erik Krogseth Heimdal. Ler ser om prototypen HER!
Domstol.no Prototypen av den oppdaterte Domstol.no har en rekke funksjoner som skal gjøre det enklere for journalister å finne frem. Dette er løst ved å restrukturere nettsiden og legge til personalisering og varslinger. De nye funksjonene skal bygge oppunder samarbeid mellom journalister, og tilgjengeliggjøre innholdet som kollegaer jobber med.
Gruppen består av Mathilde Opsahl Barstad, Sverre Jervell, Sjur Mikal Dolve og Aleksander N. Brevig. Ler ser om prototypen HER!
Dette nettstedet bruker infokapsler slik at vi kan gi deg den best mulige brukeropplevelsen. Infokapsler lagres i nettlesren din og utfører funksjoner som å gjenkjenne deg når du returnerer til nettstedet vårt og hjelper oss forstå hvilke deler av nettstedet du finner interessant og nyttig.
Strengt nødvendige infokapsler
Strengt nødvendige infokapsler må være slått på hele tiden slik at vi kan lagre preferansene dine for infokapselinnstillinger.
Om du slår av denne infokapselen kan vi ikke lagre preferansene dine. Dette betyr at hver gang du besøker dette nettstedet må du slå på eller av infokapsler på nytt.