TekLab-året 2022

"Same procedure as last year" så har det ikke vært mangel på TekLab-prosjekter i 2022 heller. I denne artikkelen kan du lese om alt TekLab har funnet på gjennom året som var..
Publisert: 3. januar 2023
Gruppearbeid og fult fokus hos Hidden Kultur-gruppen (Foto: Lars Nyre).

Februar

Kritisk formativ evaluering av appen Hidden: Året begynte på Høgskulen i Volda hvor studentene prøvde ut en ny metode som vi kalte "kritisk formativ evaluering". TekLab har hatt og fortsetter å ha et langsiktig samarbeid med utviklerne bak mobilappen Hidden. Derfor ble spørsmålet studentene skulle finne ut av: Hva er det som fungerer godt og mindre godt i Hidden? Hvilken fornying og videreutvikling bør Hidden vurdere?

Prosjektet "Automatiserte nyheter": TekLab presenterte også rapporten for prosjektet "Automatiserte nyheter". Prosjektet ble delt inn i tre delprosjekter: oversikt over AI-bruk i norske redaksjoner, design og evaluering av tipsapplikasjonen Tipps og verdiorientert innovasjon. Studentene på kurset Undersøkende journalistikk (BJO201) ved Universitetet i Stavanger prøvde ut Tipps-applikasjonen.

Immersive media workshop: I Volda ble det også avholdt "Augmented Reality extravaganza". Her fikk både studenter og forelesere teste ut HoloLens og høre på spennende foredrag og presentasjoner.

Mars

Unspoiled: Aslak Ihle irriterte seg over å ikke kunne lese informasjon om en bok uten å bli spoilet. Det fantes heller ikke en side side hvor man kunne gjøre det. Derfor lagde han sin egen prototype og skrev en hel masteroppgave om det. Unspoiled er en wiki-side for bøker med noe Ihle kaller "spoiler control".

Bilde fra Unspoiled prototypen. Her kan du lære om Lord of the Rings uten å spolere filmen.

April

Mixed Reality kan effektivisere byggebransjen: Peter Rolfsen forklarer hvordan AR- og VR-teknologi kan bli brukt av konstruksjonsarbeidere. I denne artikkelen basert på masteroppgaven hans kan du lese om spennende forskning, nye samarbeid og hva Rolfsen kom frem til. 

Verdien av å lære bort immersive medier: intervju med foreleserne Kjetil Vaage Øie and Tormod Utne i Volda.

Mai

Lifelogging: studenter ved Universitetet i Bergen jobbet i høsten 2021 med å lage tre funksjonelle prototyper av lifelogging-løsninger. Det var en del av master i medie- og interaksjonsdesign (MIX). Lifelogging er både lett og vanskelig å forklare, eksempler på det kan være email, hva du søker på Google eller hva Netflix spør om du vil se videre på.

Elev utforskning av Hidden: På Langhaugen videregåendeskole i Bergen fikk elever i oppgave å utforske appen Hidden.

Workshop i VR med Kim Baumann Larsen: Studentene på MIX202: Design for medieproduksjon fikk lære hva man bør ta hensyn til når man skal designe VR med Unity. Artikkelen er skrevet av Mathilde Solbakken Stenberg som selv var en av studentene på workshoppen.

Visuell brainstorming med penn og papir er en god metode også for de nyeste av de nye medieteknologiene. Kim Baumann Larsen og faglærer Joakim Vindenes sitter i hjørnet og følger med.

Studentene diskuterer Matrix i en egenprodusert podcast (Foto: Nora Storebø)

Juni

Diskutek: I Stavanger utforsket TekLab et nytt tiltak for å oppfordre studenter til å diskutere medieinnhold. Studentene på Fjernsyns- og multimediaproduksjon fikk i oppgave å diskutere filmen Matrix. Resultatet ble 6 podcast episoder.

Juli

Frå strøymeteneste til drøymeteneste: Eva Iselin Husby (produkteigar i TV 2 Sumo) og Alexander Valland Straume (UX Lead i TV 2 Sumo) tar heisen ned fra TV 2 på Media City for å pitche spennende prosjektidéer for første gang til masterstudentane på medie- og interaksjonsdesign. De har oppdaget et behov for å forbedre TV2 Sumo for barn. Tre studenter tok fatt på prosjektet! I denne artikkelen kan du lese mer om prosjektet, metodene som ble brukt og innsikten de sitter igjen med.

 

Kalibrering av blikksporingsbrillene før brukertest. Dette ga oss konkrete data om hvor barna så når de navigerte seg rundt i strømetenestene. Foto: Sara Pedersen Stene

Hvordan bli entreprenør på ni uker: For tredje år på rad samlet sisteårsstudentene på journalistikk og fjernsyns- og multimedieproduksjon seg i faget Redaksjonell prosjektutvikling og entreprenørskap, også kjent som BFJ302. For de fleste i mediebransjen er det ikke uvanlig å måtte jobbe frilans eller starte noe selv, og det er nettopp dette BJF302 skal forberede studentene på.

August

The final bachelor projects: Media and Interaction Design class of 2022: Studenter har utviklet ambisiøse prototyper i samarbeid med fem medieselskap for deres bachelor: Future Solutions, Nagra Kudelski, NTB, Wolftech og Factiverse.

Prototyper av fremtidens strømmetjenester - i virtual reality!: Våren 2022 samarbeidet studenter ved Medie- og Interaksjonsdesign med TV 2 om å lage gode løsninger i et fremtidsrettet prosjekt for forskjellige brukergrupper. Årets studenter har utført grundig innsiktsarbeid med sofistikerte metoder, og i tillegg fått bryne seg på å designe en brukeropplevelse i Unity, et program som gjør det mulig å skape virtuell virkelighet.

Da vestlandet ble Teklabifisert: Historien om hvordan teklab propaganda... Nei stryk det. TEKLABIFISERINGEN! Historien om hvordan teklabifiseringen har spredt seg på vestlandet - fra Bergen og heeelt til Stavanger.

En smakebit av demobildene du får se lengre i saken. Her demonstrerer Noras samboer hvordan en student hadde tatt inn over seg Teklab-plakatene vi har hengt opp i Stavanger.

September

Sigmund Trageton (høyre) og Joe Hunting (venstre) i Stavanger (Foto: Nora Storebø).

Besøk av Joe Hunting: Den unge filmskaperen Joe Hunting som nå er ekstremt aktuell med filmen sin We Met In Virtual Reality kom på besøk til både Bergen og Stavanger. I Bergen fikk studenter opplæring i hvordan man kan lage film i VR. I Stavanger var det filmvisning og en spørsmålsrunde. I filmen møter vi flere personer og får høre historiene deres fra det virkelige liv, men først og fremst livet deres i VR. I spørsmålsrunden sa Hunting at han selv er i VR-miljøet og bruker mye tid der. Noe studentene fikk lære var hvordan man essensielt bruker det samme utstyret i VR som i virkeligheten for å lage film. Hunting brukte et VR-kamera som han kunne bytte objektiv på eller forandre om til en drone.

Bygge et miljø for å skape: Portrett av Audun Klyve Gulbrandsen, gründer i Spello og prosjektutvikler i TekLab. Han ønsker å etablere et miljø i Media City Bergen hvor studenter kan få utfordret og utfoldet seg innenfor det å skape noe.

TekLab på besøk hos Noldus i Nederland: Da vi ble spurt om vi ville bli med til Utrecht i Nederland for å besøke Noldus sa vi selvfølgelig ja takk, veldig gjerne. Her er TekLab sin reisedagbok fra turen!

Foto: Julia Hellem Brandt

Oktober

Montering av kamerautstyr på Villreinsenteret.

Innovasjon i med- og motvind : Med høyfjellet som base utvikler stipendiat Rebecca Nedregotten Strand ved Universitet i Bergen, og tre forskningsassistenter fra Høgskulen i Volda en digital opplevelse, tilpasset de barske forholdene på Dovre. Bli med på en tur ut i feltet der de jobber med innovasjon i med- og motvind, i Moskusens og Villreinens rike.

Studentene fikk i oppgave å skape innhold til forskjellige plattformer.

Viktigheten av sosiale medier: Studenter ved tredjeåret Fjernsyns- og multimedieproduksjon fikk besøk av tidligere student Nanna Aanderud Larsen. Nanna jobber i dag for Ungt Entreprenørskap, hvor store deler av arbeidet hennes går til å produsere innhold til SoMe. Med tanke på at alle bedrifter er på sosiale medier i dag - også TekLab! - så er det viktig at mediestudenter vet hvordan de skal jobbe med et medie som utvikler seg så raskt. Overraskende nok har ikke FMP noe særlig fokus på sosiale medier og hvordan produsere innhold der. Studenter i dag har nok mobilen limt i håndflaten. Og de kan nok mye og mangt om sosiale medier allerede. Det er likevel lurt å skape en bevisstgjøring rundt innholdsproduksjon på plattformer som er styrt av algoritmer og annet mas og fjas.

November

Telling tales together – Web Documentary 2022: Er Web dokumentarer fremtiden av integrerende og interessant journalistikk? Studentene ved Høgskulen i Volda presenterte i vår prosjektene sine.

Prototypar for Manifest Media: I Bergen bidrar studenter på første semester i MIX100, i samarbeid med Tankesmia Manifest i Oslo, til utviklinga av et splitter nytt nyhetsmedium på venstresida i norsk politikk.

Prototyper i samarbeid med NTB: Også i Bergen fikk studenter på kurset Datajournalistikk har utviklet prototyper i samarbeid med NTB. I løpet av kurset får studentene en introduksjon av ulike perspektiver innenfor datajournalistikk. Videre skal studentene jobbe med å innhente data og å bygge opp databaser gjennom koding, hvor NTB har bistått med data. På slutten av semesteret presenterte de prototypene for sine medstudenter, kursleder og en jury.

Desember

MIX301: Augmented reality prototypes with full body tracking: Studentene ved master i interaksjons design har utviklet og designet prototyper hvor de har brukt AR og full body-tracking-teknologi. Ta en titt!

Full body tracking i augmented reality. Bilde fra Director's ViewAR prototype

Publisert: 3. januar 2023
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram